fbpx

COVID – 19

AKTUELNE VESTI

13.07.2020

Od 14.07.2020. svi turisti će u Grčku preko prelaza Promahonas moći da uđu isključivo uz negativan molekularni test COVID-19 .

Test se mora uraditi 72 sata pre ulaska u Grčku.

Mera stupa na snagu od 18:00 u utorak, 14. jula 2020. godine.

Putnici će i dalje morati 24 sata pre dolaska u Grčku da popune “obrazac za lokaciju putnika” (PLF).

01.07.2020

NOVI PROTOKOL ULASKA U GRČKU OD 1. JULA 2020. godinePočevši od 1. jula 2020. godine, grčka vlada je odredila kako će zemlja dočekati putnike. Obrazac za lociranje je važan element u planiranju putovanja.  Svi putnici koji ulaze u Republiku Grčku, dužni su da popune obrazac PLF – Passenger Locator Form, najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka tokom boravka u Grčkoj.

LINK za popunjavanje PLF obrasca pre polaska: WEBLINK

PRUŽAMO VAM UPUTSTVO kako da popunite formular:

U formular je potrebno upisati osnovne podatke o vama i članovima porodice, odnosno drugim ljudima sa kojima putujete, o tome gde odsedate, da li ste u poslednjih 14 dana bili u inostranstvu, i ostaviti brojeve telefona.

Nakon popunjavanja PLF obrasca putnici će na e-mail dobiti potvrdu od grčkih vlasti da je formular prihvaćen, a onda i QR kod koji će (odštampan ili na svom mobilnom telefonu) biti u obavezi da prikažu na granici, prilikom ulaska u zemlju.

Korak broj 1
U prvom koraku popunjavanja formulara od vas se traži da napišete da li u Grčku dolazite, avionom, brodom ili kopnom, a ako je kopno u pitanju, morate označiti vrstu prevoza kojim dolazite (autobus, automobil).

Korak broj 2
Potom ćete morati da upišete registarske tablice, datum ulaska u Grčku, kao i preko kog prelaza ulazite.

Korak broj 3
U narednom koraku popunjavate ime, prezime, koliko godina imete, broj pasoša i telefona.

Korak broj 4
Slede podaci o tome gde živite, regija Srbije (koja je u ponudi u meniju), grad, adresa i poštanski kod (ZIP).

Korak broj 5
Zatim je potrebno uneti tačnu adresu hotela, apartmana ili kuće/stana gde ćete boraviti u Grčkoj, kao i regiju (takođe ponuđena u meniju) i poštanski kod, koji možete pronaći jednostavnom pretragom na internetu.

Regije:
– Tasos – Anatoliki Makedonia kai Thraki
– Regija Sv. Đorđa, Halkidiki, Olimpska regija – Kentriki Makedonia
– Krf, Lefkada, Kefalonia – Ionia Nisia
– Sivota, Parga –  Ipeiros

Korak broj 6
Potom je potrebno uneti samo imena, prezimena i godine osoba mlađih od 18 godina, koje putuju s vama.

Korak broj 7
Na kraju je potrebno ostaviti i kontakt podatke bilo koje osobe za koju mislite da može brzo da stupi u kontakt sa vama, u slučaju bilo kakve vanredne i hitne situacije.

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Putnici kojima se obavi testiranje na novi koronavirus SARS-CoV-2 u dužni su da ostanu u samoizolaciji  na adresi svog krajnjeg odredišta u Grčkoj. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je test pozitivan. Po završetku skrininga putnici ulaze u Grčku, primajući uputstva o samoizolaciji dok se ne objave rezultati njihovog skrininga.

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko / socijalno distanciranje).

NACIONALNA ASOCIJACIJA TURISTIČKIH AGENCIJA SRBIJE
Kondina 14, Beograd, Srbija

Dodatne Informacije:

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike:

Protokol za putnike koji dolaze avionom:
•    Dolazak putnika.
•   Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
•    Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze brodom:
•    Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza
•    Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza
•    Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
•    Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze kopnom:
•    Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.
•   Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.
•   Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).  Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih 7 dana.

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus.

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

08.05.2020

Putovanja  u organizaciji Grand tours-a čija realizacija je bila predviđena do 31.05.2020; kao i sledeći polasci za Grčku:

20.05.2020; 30.05.2020; 09.06.2020; 19.06.2020; 29.06. Olimpska regija – Paralia, Olympic Beach, Leptokaria

20.05.2020; 30.05.2020; 09.06.2020; 19.06.2020; 29.06.2020. Regija Sv.Đorđe – Vrasna Paralia

22.05.2020; 01.06.2020; 11.06.2020; 21.06.2020. Halkidiki – Hanioti, Pefkohori, Agia Triada

24.05.2020; 03.06.2020; 13.06.2020; 23.06.2020. Evia – Edipsos

Svi putnici koji u ovim terminima kod naše agencije (direktno ili kod ovlašćenih subagenata) imaju rezervacije, mogu razmisliti o sledećim opcijama:

  • Promena termina u okviru ove kalendarske godine;
  • Potvrda o zamenskom putovanju, sa rokom važenja do kraja 2021.

Detalje o zamenskim putovanjima možete pročitati u Uredbi Vlade Republike Srbije – detaljnijeC