Informacije 021/422-324, 011/361 60 47

AGIA TRIADA blog

Gde se nalazi Agia Triada?

Agia Triada je malo mesto na periferiji Soluna koje pripada opštini Thermaikos i nalazi se u istoimenom zalivu. Od centra Soluna je udaljena oko 30 km, a oko 20 km od aerodroma. Agia Triada je brzo i lako dostupna turistima iz Srbije.

Naselje je nastalo 1923. godine, nakon završetka grčko-turskog rata i dolaska izbeglica iz Male Azije i Istočne Trakije na ovo područje. Agia Triada danas ima oko 3.000 stanovnika.

 

Plaža Agia Triada

Plaža u mestu Agia Triada je dugačka nekoliko kilometara i većim delom na njoj je zastupljen pesak ili sitan šljunak. Ulazak u more je postepen. Plaža je nagrađena Plavom zastavicom, ali kao i u ostalim delovima ove regije, može se očekivati da u moru ponekada ima morske trave, mada je voda i pored toga topla i čista.

Svuda ima tuševa i kabina za presvlačenje, a ležaljke i suncobrani se dobijaju uz naručeno piće. Velike gužve uglavnom nema, osim vikendom. Mesto najviše posećuju porodice sa decom, a popularno je i kod Grka koji dolaze iz Soluna.

 

Turističke informacije

U Agia Triadi se nalazi  par prodavnica, pekara i suvenirnica. Postoji Lidl, koji je na otprilike 2 km udaljenosti kada se krene prema mestu Nea Mihanionia. Ima kafića i taverni gde možete večerati i uživati u prelepom pogledu na Solun u daljini, kao i odlazak do Soluna na  večernje izlaske i zabavu. Postoji park sa sadržajima za decu.

Na oko 5 km od Agia Triade prema Solunu se nalazi mesto Perea. Tamo možete otići ukoliko vam tokom boravka u Agia Triadi zafali više sadržaja. Kvalitet plaže je sličan, ali je Perea veća, postoji mnogo bolji izbor radnji i mesta za izlazak, kao i veće šetalište. Između ova dva mesta je Neoi Epivates, i sva tri mesta su spojena dugačkom plažom.

Na 10-ak kilometara udaljenosti nalazi se veliki akva park Waterland, koji je uvek dobar izbor ukoliko letujete sa decom, pa iskoristite to da jedan dan provedete tamo. Do Soluna možete stići gradskim autobusom. To je redovna linija koja ide na svakih pola sata. Staje u blizini šoping centra Cosmos, nakon čega nastavljate do centra grada. Takođe, nekoliko puta dnevno do Soluna ide i brodić, čija je cena 3,5 eura, tako da ne propustite priliku da uživate u brojnim atrakcijama i kulturno-istorijskim znamenitostima ovog grada.

 

 

Aktivnosti u Agiji Triadi

Ako idete u obilazak u smeru suprotnom od Soluna, naići ćete na još nekoliko lepih lokacija, kao što su selo Angeleohori i simpatično ribarsko mesto Nea Mihaniona. Nekoliko kilometara dalje je i Epanomi. Tu se nalazi plaža Potamos, sa koje možete videti potopljen brod Navagio. Na ovu plažu se nastavlja peščani sprud sa Fanari plažom, koju mnogi smatraju najzanimljivijom plažom ove regije. Ova plaža je divlja i nije uređena ležaljkama i suncobranima, ali je ambijent veoma interesantan, a more čisto i lepo.

Ova oblast takođe predstavlja i dobru polaznu tačku za obilazak Halkidikija, tako da možete obići i neke od krasnih plaža Sitonije ili Kasandre, kao i otići na krstarenje oko Svete Gore. Što se tiče drugih izleta, uvek preporučujemo Meteore čiji obilazak predstavlja poseban doživljaj.

Još jedan istorijski lokalitet koji možda nije toliko popularan kod naših turista, ali je vredan posete, jeste Vergina. Nalazi se na 50-ak kilometara udaljenosti od Agia Triade. Ovde je 1977. godine otkrivena grobnica makedonskih kraljeva, uključujući i grobnicu Filipa II Makedonskog. Vergina je 1996. godine upisana na UNESCO-vu listu Svetske baštine u Evropi, i ovo se smatra najznačajnijim arheološkim otkrićem u Grčkoj u toku 20. veka.

Agia Triada je mirno i tiho mesto, gde ćete sigurno uživati ukoliko vam je potreban pravi odmor, a može biti odličan izbor i ako želite da iskombinujete letovanje sa obilaskom Soluna.

 

 

Agia Triada smeštaj

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA AGIU TRIADU LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE …

 

 

 

Ostavite odgovor

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *