Informacije 021/422-324, 011/361 60 47

EVIA-EDIPSOS blog

 

 

EVIA 

Gde se nalazi Evia?

Drugo je najveće po veličini ostrvo u Grčkoj, a najveće ostrvo u Egejskom moru (jedino ostrvo veće od Evie je Krit) i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se na oko 150 km južno od Paralije, tačnije ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine. Dužina ostrva je 180 km, širina od 7-50 km. Tako veliko ostrvo je bogato i posebnim prirodnim lepotama, brojnim plažama, zelenilom i prostranstvima šuma.

Edipsos je zasigurno najposećenije turističko mesto na Eviji. Moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva. Nalazi se tačno naspram Kamene Vurle na kopnenom delu, a od mesta Pefki je udaljen oko 40 km južno. Ovde se nalazi i trajektna luka koja je povezana sa kopnom.  Edipsos je urban, živ i sadržajan gradić, čija glavna ulica se uveče zatvara i postaje pešačka zona. Tu je mnogo lepih restorana, kafića, poslastičarnica i taverni, kao i suvenirnica, butika i dečijih sadržaja. Uz šetalište se nalazi restoran Old House, koji se posetiocima posebno dopao zbog odlične usluge, povoljnoh cena i ukusne hrane. Posetioci preporučuju i restoran Captain Cook, kao i kafić 40 platana.

 

Zašto letovati baš na Eviji ?

Za ovo ostrvo možemo reći da je kombinovano i dosta raznoliko, s obzirom na to da na prostoru od 3.684 kvadratna kilometra raspolaže sa gustom šumom na severu, planinama koje dominiraju centralnim delom ostrva i pitomijim, ravničarskim jugom punim maslinjaka. Kada na sve ove prirodne lepote, dodamo prelepo čisto more i divne plaže, dolazimo do dobitne kombinacije koja obećava kvalitetan odmor i uspešno letovanje.

 

Plaže na Edipsosu

Većinom su kamenite, ima i šljunkovitih. Plaže nemaju dugačak plićak, ali je more, kao i na celom ostrvu, izuzetno čisto. Zbog termalnih izvora je i mnogo toplije nego u ostalim delovima Evije. Edipsos nudi još jednu plažu na ulasku u samo letovalište – uzanu, ali veoma dugu i peščanu sa čistim i mirnim morem.

Najpopularnija je plaža na kojoj su kameni bazenčići sa termalnom vodom. Ima više od 80 izvora, sa temepraturom od 30 do 70 stepeni na izvorištu. Voda se pokazala lekovitom u lečenju brojnih tegoba poput raznih tipova artritisa, lumbaga, bolova u leđima i kostima, bolesti krvnih sudova itd. Za mnoge je posebno uživanje brčkanje u ovim bazenčićima uveče, kada se gužva raziđe. Plaža je kamenita i dobro je nositi obuću za vodu. Na njoj su postavljeni suncobrani koji su besplatni.

Prva peščana plaža se nalazi na nekih 5km od Edipsosa i zove se Sv.Nikola. do tamo možete stići pešaka (nekih 20 min hoda), taksijem (cena je 5€ u jednom pravcu po vozilu) ili ukoliko imate svoj auto. Postoje i organizovane plaže kao što su „Over Sea“, „Riviera Beach bar“ i drugi. U okolini se nalazi mnogo skrovitih, divljih plažica koje vredi istražiti, a lokalni autobusi idu do Neos Pirgosa i mesta Oreia.

Plaža Agkali koja je jedna od najlepših plaža na ovom ostrvu i godinama oduševljava svojom čistoćom i prelepim morem.

 

Turističke informacije

U Edipsosu ima puno supermarketa u kojima se mozete snabdeti svime što vam treba, pekara, poslastičara, taverni. Cene su vrlo povoljne, u marketima često niže nego kod nas. Supermarket „Galaksias“ radi svakog dana od 8-22h, osim nedeljom kada se zatvara u 20h. Postoje i manji marketi i prodavnice, gde je cena malo viša i ne možete pronaći baš sve namirnice, ali su otvoreni do 00:00h. Zelena pijaca se nalazi u vrhu ulice Thermopotamou kod tavernice „Kaliva“. Tu možete svakog jutra od 6h pa do podneva pronaći sveže voće i povrće, maslinovo ulje, domaći sir po najnižim cenama. Za vreme sezone većina njih se sa prikolicama spusti na glavnu ulicu uveče, tako da možete ih naći i u popodnevnim časovima.

U Edipsosu se, često organizuju grčko-srpske večeri i žive svirke u tavernama, a postoji i odličan noćni klub smešten nekoliko kilometara izvan mesta.

Aktivnosti na Eviji

Dok letuje na Eviji svoj boravak upotpunite i nekim interesantnim izletom koji se organizuje iz većih turističkih mesta. Zbog svoje netaknute prirode i prelepog pejzaža Izlet do “grčkih Sejšela“, jedan je od najtraženijih. Kako je Grci nazivaju Lihadonisija – Vulkanska ostrva rado su posećena. Ovo je zapravo grupa nenaseljenih ostrva nastala vulkanskom erupcijom. Ovde takođe možete videti foke, pa čak i delfine. U ovoj grupi ostava, najveće je Manolija sa prelepom peščanom plažom, vulkanskim kamenjem i tirkiznim morem. Ljubitelji ronjenja će zaista biti oduševljeni, budući da je dno jako bogato prirodnim fenomenima ali i starim brodskim olupinama zanimljivih priča.

Još jedan od najpopularnijih izleta je i odlazak do Skiatosa. Izlet do Skiatosa jedan je od popularnijih izleta koji svakako ne treba propustiti. Kreće se brodićem iz Pefkija. Nakon toga imate nekoliko sati slobodnog vremena za kupanje na Kukunaries plaži, koja spada u jednu od najlepših plaža na svetu. Takođe imaćete dovoljno vremena da se upoznate za glavnim gradom Skijatosom. Imaćete nekoliko sati da prošetate uličicama i posetite glavnu ulicu Papadiamandis, koja je puna raznih suvenirnica, kafića, restorana.

 

Još zanimljivosti o ostrvu Evija

Evia je prepuna borove šume koja pruža preko potrebni hlad tokom vrelih dana. Ono što je interesantno jeste da Grci na ostrvu imaju veliku količinu smole koju prikupljaju upravo sa borova iz šume a tu smolu stavljaju u njihovo vrhunsko vino koje svakako morate probati. Pogled koji ćete imati na nepregledne površine plantaža smokava i nezaobilaznih maslinjaka doprineće vašem užitku na možda nekom ručku uz ovo prelepo vino i zalazak sunca.

Edipsos nije samo letovalište sa prelepim plažama, to je banja na moru, nadaleko poznata po svojim lekovitim dejstvima. Njena poznata lekovita dejstva imala su priliku da probaju i mnoge poznate ličnosti poput Grete Garbo, Čerčila, Onazisa, pa čak i kralj Petar I Karadjordjević.

 

Evia smeštaj

 

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA EVIJU LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE …

 

Ostavite odgovor

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *